Ποικιλιακή Σύνθεση: Οίνος Ερυθρός Ξηρός από την ποικιλία Αγιωργίτικο |
Προέλευση: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης . Τα σταφύλια προέρχονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες 30 στρεμμάτων της οικογένειας Νικολάου ,αποκλειστικά βιολογικής γεωργίας στην περιοχή Ντουραμανι και Κούτσι με μέση ηλικία των αμπελιών ανω των 10 ετών. Τα επιλεγμένα αμπελοτεμάχια έχουν κλίση 2-8% , προσανατολισμό νοτιοδυτικό και νότιο και απόδοση περί τα 750 κιλά ανά στρέμμα. |
Οινοποίηση: Τέλος σεπτεβρίου τα σταφύλια συλλέγονται χειρωνακτικά όταν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο φαινολικής και αλκοολικής ωρίμανσης. Ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση με γηγενείς ζύμες σε ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας με διάρκεια της εκχύλισης 10 ημέρες σε θερμοκρασία 24 βαθμών κελσίου. Αμέσως μετά την αλκοολική ζύμωση ακολουθεί η μηλογαλακτική ζύμωση. |
Χαρακτηριστικά: Βαθύχρωμο και ζωηρό κόκκινο, με αρώματα μαύρου κερασιού και μαρμελάδας. Πιπεράτος χαρακτήρας με ισορροπημένες ταννίνες και οξύτητα που αναδεικνύουν την φρεσκάδα του. |
Κατανάλωση: Σερβίρεται σε θερμοκρασία 16-18Ο C συνοδεύοντας κρεατικά , ελαφριά γευματα και ζυμαρικά |
Αλκοολικός Τίτλος: 13Ο |
Διακρίσεις: PAR Gold 2016 Agiorgitiko Nikolaou , PAR Silver 2017 Agiorgitiko Nikolaou |
Κριτικές: MW Derek Smedley Agiorgitiko 2016 /89points Tasted in the winery A & C Greece October 2017 Bright and fresh the nose has bramble and bilberry the start of the palate is light. The mid palate has rich ripe black cherry and sloe and although the tannins are firm at the moment there is sweetness more depth of fruit at the back. |